Торгово-промислова палата України та корпорація з виноградарства і виноробної промисловості “Укрвинпром” від імені всієї галузевої спільноти звертаються до Президента України з проханням започаткувати День виноградаря і винороба. Пропонується відзначати його щороку кожної другої неділі листопада. На звернення ТПП України та “Укрвинпрому” 25 січня 2018 року Кабінет міністрів України вже ухвалив проект рішення про створення професійного свята садівників, виноградарів та виноробів. Тепер слово за Президентом України.
Започаткування свята сприятиме затвердженню іміджу України як виноробної країни на європейському та світовому рівнях та означатиме підтримку і бажання консолідувати галузь на державному рівні.
Протягом останніх кількох років керівництво ТПП України та корпорації “Укрвинпром” неодноразово зверталися до Уряду та Президента з проханням запровадити професійне свято виноробів. Виноградарство і виноробство – національна галузь з великими потенційними можливостями виробництва якісних українських вин, із історичними традиціями, потужним кадровим та науковим потенціалом. На даному етапі вона переживає найскладніший період за всю свою історію та потребує, як ніколи, виваженої державної політики та підтримки.
ТПП України системно та послідовно співпрацює з корпорацією “Укрвинпром” у підтримці розвитку виноградарства та виноробства України. Нашими спільними зусиллями було проведено три національні виноробні форуми, які є найбільшими зібраннями вітчизняних виноградарів та виноробів за часів незалежної України. На форумах окреслили дорожню карту з розвитку виноградарства та виноробства країни.
Комітет підприємців АПК при ТПП України неодноразово проводив ділові наради, засідання, круглі столи за участю народних депутатів та представників галузі, на яких обговорювались проблеми виробників та шляхи їх вирішення, необхідність розвитку місцевого виноробства та винного туризму в Україні, експортні перспективи української виноробної продукції. Члени комітету напрацьовували зміни до законодавчих актів щодо покращення умов ведення бізнесу у цій сфері.
У країнах, де виноградно-виноробна галузь є провідною, а культура споживання вина – візитною карткою цивілізованої держави, щороку у листопаді відзначають День вина (День виноградаря і винороба). Мета святкування – просування тисячолітньої культури створення та свідомого й помірного споживання якісного вина. В Європі вино – це харчовий продукт, який є невід’ємною складовою здорового раціону харчування. В Україні ж виноробну продукцію ототожнюють з алкогольними напоями, хоча світова та європейська практики розділяють вино та алкогольні напої. Відтак в Україні необхідно розвивати культуру споживання, зокрема і через проведення загальнонаціонального Дня виноградаря і винороба. Професійне свято покликане вшановувати працівників виноградно-виноробної та садівничої галузей, відзначати їх досягнення та популяризувати українське садівництво, виноградарство та виноробство.
Зараз в Україні в окремих регіонах проводяться фестивалі вина, втім на загальнодержавному рівні воно не відзначається, незважаючи на виноробні традиції, якими пишається країна.
Прес-служба ТПП України
press@ucci.org.ua
(044) 584-28-36