Vinnytsia Chamber of Commerce and Industry
Sitemap
(0432) 53-00-07
Home » Media » News » (Ua) Україна готова забезпечити потреби Казахстану в вітроустановках мультимегаватного класу
(Ua) Україна готова забезпечити потреби Казахстану в вітроустановках мультимегаватного класу
Wed, 16 August 2017, 17:40

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Україна презентувала на ЕКСПО-2017 у Астані понад 100 розробок і проектів у сфері альтернативної енергетики. Про це в ході прес-брифінгу, організованого розпорядником участі України в ЕКСПО-2017 – Торгово-промисловою палатою України, розповіли представники нашої країни.

Серед проектів – розробки вітряної та сонячної енергетики, проекти виробництва енергії з біомаси, проекти мікро- і міні-ГЕС. Ознайомитися з ними можна в інтерактивній інформаційно-пошуковій системі, яку на виставці презентує секція України. Великий бізнес-інтерес до українських розробок і проектів, особливо в сфері вітряної енергетики, з боку казахстанської і світової спільноти вселяє оптимізм відносно подальшого розвитку успішної співпраці.

“Перспективи нарощування торговельного обороту між Україною та Казахстаном очевидні. По-перше, це пов’язано з відновленням торгівлі, а по-друге, – з появою нових ніш для співпраці в галузі альтернативної енергетики. Участь України у ЕКСПО-2017 стала каталізатором посилення активності бізнесу. Упевнений, уже наступного року ми підтвердимо це зростаючими показниками. Перший крок уже зроблено – Міністерство енергетики Республіки Казахстан відібрало чотири українських розробки для подальшого використання в країні. Це – вітрогенератори загальною потужністю 2 і 2,5 МВт компанії “Фурлендер Віндтехнолоджі”, автономний модульний будинок компанії “Passive Dom”, фотоелектричні жалюзі “Солар Гепс” і колектор на основі концентратора сонячної енергії “Сінеко”, – зазначив віце-президент ТПП України, в.о. комісара павільйону України на ЕКСПО-2017 Сергій Свистіль.

Наразі Україна є безсумнівним лідером серед країн пострадянського простору у розвитку вітряної енергетики. Загальна встановлена потужність об’єктів вітроенергетики України у 2016 році досягала 437,7 МВт. Це стало можливим багато в чому і завдяки дуже високому, навіть за світовими мірками, “зеленому” тарифу, прийнятому в Україні, який на даний час перевищує 10 євроцентів за вироблений кіловат/ год електроенергії. Крім того, існує бонусна система стимулювання виробництва обладнання для ВДЕ на території України. Так, якщо частка української складової в обладнанні становить більше 30%, замовник отримує надбавку в розмірі 5% до “зеленого” тарифу, у разі перевищення 50-відсоткового рівня – 10%.

Наприклад, ступінь локалізації обладнання української компанії “Фурлендер Віндтехнолоджі” перевищує 50%, отже її замовники отримують “зелений” тариф у цілому 11,3 євроцента за вироблений кіловат-годину електроенергії.

На сьогоднішній день “Фурлендер Віндтехнолоджі” – єдине підприємство на пострадянському просторі, яке виробляє вітроустановки мультимегаватного класу.

Предметом особливої гордості компанії є реалізований проект першого сучасного вітропарку в Республіці Казахстан, який був побудований у 2015 році на замовлення казахстанського державного багатопрофільного енергетичного холдингу АТ “Самрук-Енерго”.
“Фурлендер Віндтехнолоджі” при проектуванні вітропарку застосувала унікальне обладнання, здатне працювати в широкому температурному діапазоні від -40º С до +40º С, характерному для Північного Казахстану. Загальна встановлена потужність вітропарку в м. Єрейментау – 45,1 МВт. Для проекту було пробудовано 22 вітроустановки, одиничною потужністю 2,05 МВт кожна.

“Ми знаємо, що Казахстан дуже добре ставиться до українських вітроустановок і планує масове будівництво вітропарків до 2020 року. Крім того, Казахстан завжди високо оцінює якість української продукції і віддає їй перевагу серед інших країн. Ми вже реалізували перший дуже вдалий проект в м. Єрейментау. Але, сподіваюся, це тільки початок. Зведена нами ВЕС є першою чергою великого проекту загальною встановленою потужністю 300 МВт. Компанія “Фурлендер Віндтехнолоджі” має амбітні плани взяти участь у розширенні проекту. Тим більше, що розрахункова виробнича потужність нашого заводу дозволяє в рік випускати до 100 вітряних установок, тому ми готові навіть до дуже великих замовлень із Казахстану”, – розповів Юрій Шевченко, представник компанії “Фурлендер Віндтехнолоджі”.

Проте, звичайно ж, вітряна енергетика далеко не єдина сфера бізнесу, в якій взаємодіють Україна та Казахстан. На цьому під час прес-брифінгу наголосив Тимчасовий повірений у справах України в Казахстані Володимир Джиджора: “Понад 600 українських компаній зареєстровано в Казахстані і більше 1000 працює тут. Наприклад, українські компанії активно допомагають в Астані та Алмати будувати полігони з переробки побутових відходів. Україна має великий досвід і технології в цій сфері і ми готові ними ділитися з Казахстаном. Сподіваємося, що найближчим часом відбудеться візит широкої парламентської делегації з України, яка супроводжуватиметься бізнес-делегацією. Стосовно українського стенду на ЕКСПО-2017, повинен сказати, що він хоч і маленький, але як комп’ютерний чіп: працює швидко, добре і надійно, активно залучаючи експертне співтовариство і бізнесменів”.

Відео прес-брифінгу youtube.com

Print
Print

Читайте також: